Salam....
Hari ni teringin plak nak makan nasi lemak. Ini adalah salah satu makanan kegemaran saya dan antara makanan yang menjadi pantang sejak2 ni. :-(
Ok. Nak makan sapa pun tau kan. Masalah nak buat tu yang menjadi masalah kepada orang ramai. Untuk pengetahuan, makan masakan sendiri adalah lebih afdal terutama kepada mereka2 yang ada penyakit 3 serangkai (Darah tinggi, kencing manis, jantung.


Resepi Nasi Lemak 1
Bahan untuk nasi
3 cawan beras
1 cawan santan
3 cawan air ( anggaran saja –kadar air ikut jenis beras yang anda guna, boleh tambah jika di perlukan)
3 hiris halia
1 helai daun pandan
3 ulas bawang merah ( di hiris) sedikit garam
Cara-caranya
Campurkan semua bahan di dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
Bahan Untuk Sambal
6 sudu besar cili giling
3 biji bawang merah
– ditumbuk 2 ulas bawang putih
– ditumbuk 2 biji bawang besar
– 1 biji bawang ditumbuk dan 1 biji bawang besar hiris
segenggam ikan bilis ( sebahagian di tumbuk, sebahagian lagi di goreng )
sedikit air asam jawa
sedikit belacan jika suka
sedikit garam, gula dan perasa
Cara membuat sambal
1. Tumis cili giling, bawang merah, bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan belacan hingga pecah minyak.
2. Masukkan air asam, bawang besar hiris dan sedikit air agar sambal tidak terlalu pekat.
3. Bila sudah mendidih sesuaikan rasa dam masukkan ikan bilis yang telah di goreng.
Bahan sampingan lain;
ikan bilis goreng timun
dihiris kacang tanah telur rebus
Resepi Nasi Lemak 2
3 cawan beras basmathi
~ cuci bersih dan rendam sekejap
~ kemudian toskan airnya
2 cawan santan
~ dari 1 biji kelapa
3 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis
2 helai daun pandan
~ disiat 2 dan disimpul
1 batang serai
~ dititik
2 sudu teh halba
1 sudu teh garam
2 inc halia
~ dihiris kasar atau dititik
3 ulas bawang merah ~ dihiris
Cara Memasak
Mula-mula kita pijarkan minyak dalam periuk
Tumiskanlan bawang, serai, halia, daun pandan dan halba hingga wangi
Masukkan air dan santan
Masak hingga mendidih
Tambahkan garam dan kacau rata.
Dalam periuk nasi kita tuangkan beras yang telah kita toskan airnya tadi!
Kemudian kita tuangkan pula santan yang telah kita masak diatas tadi
Tanaklah nasi seperti biasa.
Bila dah masak kacau nasi dengan menggunakan chopsyik supaya beras tak patah
Nasi lemak sedia dihidangkan bersama sambal tumis, telur rebus atau telur dadar, timun, kacang goreng
Resepi Nasi Lemak 3
Bahan untuk nasi:
2 cawan beras
1 cawan santan dan 1 cawan air (guna 1/2 cawan santan pekat dan 1 1/2 cawan air)
1 helai daun pandan - disimpul
3 hirisan halia
secubit garam
Bahan untuk sambal:
6 sudu besar cili kering mesin
4 ulas bawang merah -ditumbuk
2 ulas bawang putih -ditumbuk
1 biji bawang besar -dihiris
segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
sedikit air asam jawa
sedikit belacan (jika suka)
garam dan gula
Bahan sampingan lain:
Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun.
Cara penyediaan:
Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
Tumis bawang besar, masukkan bawang-bawang yang ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yang ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.
Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
Masukkan garam dan gula. Masak sehingga agak pekat.
Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutamanya sebagai sarapan pagi. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa, bagi menambah rasa lemaknya. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya.
Ok... Selamat mencuba...... :-)